commandowagen politie Antwerpen

Commandowagen politie uitgerust met IHSE apparatuur


Gloednieuwe commandowagen van Antwerpse politie uitgerust met IHSE KVM en AMX besturing

Sinds de afgelopen zomer heeft de Antwerpse politie de nieuwe commandowagen in gebruik genomen. Deze hoogtechnologische commandowagen is door Cofely Fabricom en Digipolis in samenwerking met onder andere Cross Point en Intronics tot stand gekomen.

De mogelijkheden binnen en buiten de commandowagen zijn dankzij de toevoeging van IHSE KVM apparatuur enorm uitgebreid. Zo kan de politie de beelden van alle stedelijke camera’s bekijken en bij calamiteiten nog sneller ingrijpen. De wagen kan ingezet worden voor verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld dreiging, rampen, evenementen en gecoördineerde acties.

De uitdaging was om een complex systeem gemakkelijk te bedienen

De vorige commandowagen van de politie was gebouwd in 1999. Het gaat om een wagen waar naast commandovoering, vergaderen en coördinatie niet veel meer mogelijk was. Voor de politie is het cruciaal geworden om op dit gebied digitaal te kunnen werken, waarbij de oplossing 100% betrouwbaar is.

“In het geval van calamiteiten kan de politie het zich niet veroorloven dat het systeem ze in de steek laat. Naast de toevoeging van de diverse mogelijkheden en complexe schakelingen was de grootse uitdaging het systeem zo gebruiksvriendelijk en onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken.

Politieagenten op locatie zijn opgeleid om, waar nodig, razendsnel in te grijpen. Ze hebben geen tijd om zich bezig te houden met switchen en het uitzoeken van de systemen.”, legt Jean Lenaerts Area Sales Manager bij Cofely Fabricom uit.

commando wagen politie Antwerpen
Bron: Het Nieuwsblad
binnenkant commando wagen polite Antwerpen
Bron: Het Nieuwsblad

De oplossing: het nieuwe werken in een makkelijk bedienbaar systeem

Tijdens zijn zoektocht naar de geschikte oplossing voor de nieuwe commandowagen kwam Jean Lenaerts met Cross Point bij IHSE en Intronics terecht. Vanwege stabiliteit, betrouwbaarheid en eenvoudig onderhoud is de keuze op IHSE gevallen.

Hoewel het nieuwe systeem voor de commandowagen, wegens de gestelde eisen, erg complex was in zijn installatie, biedt de IHSE matrix uitgebreide instellingen en mogelijkheden. Hierdoor is het mogelijk om in de toekomst nieuwe technologieën te integreren. De gebruiker kan verschillende input en output signalen, zoals DisplayPort, DVI, HDMI, VGA, audio en USB signalen, met elkaar combineren.

De bediening gebeurt via een eenvoudig AMX bedieningspaneel. Door de toevoeging van een Application Programming Interface (API) kan de oplossing van IHSE communiceren met het bedieningspaneel. Het is een kleine moeite de computerbeelden te bekijken en te beheren op elk scherm dat op het systeem is aangesloten. Elke tafel in de wagen heeft in het midden een modern aanraakscherm om de volledige wagen te beheren en verschillende beeldschermen in de ruimtes aan te sturen. Aangezien de oplossing binnen een hoog kritische omgeving wordt ingezet zijn stabiliteit en betrouwbaarheid van belang. Vanuit de commandowagen is het 24/7 mogelijk om live beelden van de politiecamera’s in de stad op te pikken en weer te geven op één van de schermen in de wagen. Die beelden worden gebruikt om de omvang van een gebeurtenis in te schatten en voor coördinatie vanuit de wagen.

Het resultaat: een multi-inzetbare commandowagen

De betrokken partijen Cross Point, Digipolis, Cofely Fabricom en Intronics zijn trots op het eindresultaat. De commandowagen is een hoogtechnologisch verlengstuk van de digitale telecommandokamer geworden. Mochten de systemen er in het hoofd telecommando ooit door omstandigheden uitliggen, kan de nieuwe commando- wagen, als redundant systeem, de taken overnemen. De commandowagen is 4 meter hoog, 12 meter lang en beschikt over twee werkruimtes. Beide ruimtes hebben een eigen dispatching voor 2 operatoren.

Multi-inzetbare Commandowage

Op het dak van de wagen kunnen twee masten van 6 meter en 12 meter uitgeschoven worden. Deze masten zorgen voor de camerabeelden van de omgeving. Daarnaast kunnen de agenten in de wagen via satellietverbinding, mobiel of vast internet de beelden bekijken van ruim 100 vaste camera’s die in de stad Antwerpen hangen.

Daar stopt het niet! Het is onder andere mogelijk om bodycambeelden te bekijken, met andere agenten te chatten en middels videoconferencing worden de agenten nog dichter bij elkaar gebracht. De wagen zal naar verwachting zo’n 20 keer per jaar worden ingezet.

“De samenwerking met Intronics verliep fantastisch. Thomas Rouw en Yves van Hullebusch zijn meerdere malen op locatie geweest om mij te ondersteunen. Het is fijn dat de lijnen tussen IHSE en Intronics kort zijn. Tijdens de installatie kom je een aantal punten tegen die je toch anders wenst in te vullen. Dit vormde geen probleem voor Intronics. Intronics stemde de aanpassingen voor mij met IHSE af. Ik hoefde er niet naar om te kijken.” voegt Jean Lenaerts toe.